Suikerpinda’s ken je vast wel, maar het kan nog lekkerder. Hier lees je hoe je met notenmix zelf noten met suiker, paprika en kaneel maakt. Iets minder zoet, een klein beetje gekruid. Een heerlijke snack voor bij de borrel.
Een tijdje terug kwam in een mooie foto tegen op Instagram van een Amerikaan die lekkere gesuikerde noten had gemaakt. Hij deed dat vaker, omdat ze zo lekker zijn waren. Ik vroeg hem het recept en dat kwam van wpr.org. Hieronder vind je het in het Nederlands.
Het recept leent zich natuurlijk enorm voor wat experimenteren. Andere noten, pinda’s, alleen basterdsuiker, of juist meer en andere kruiden. Ik denk dat het resultaat heel vaak lekker zal zijn.
Makkelijk te maken
Deze gekruide noten met suiker, kaneel en paprika zijn verassend makkelijk te maken. Tien minuten voorbereiding en dan staan ze al in de oven. Tijdens het bakken hussel je ze af en toe door elkaar. Er kan eigenlijk niets fout gaan.
Om het eiwit en het eigeel te scheiden gebruik ik meestal een eierscheider. Het kan ook zonder, maar bij mij gaat dat veel te vaak verkeerd. Voor dit recept is een klein beetje eigeel bij het eiwit geen probleem overigens.
Ingredienten
250 gram noten met suiker:
- 250 gram ongebrande notenmix
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 0,5 theelepel zout
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 1 eiwit
Ook nodig:
- grote ovenschaal (of bakplaat met bakpapier)
Noten met suiker, paprika en kaneel recept
In deze video zie je hoe je de gemengde noten met suiker maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Noten met suiker, paprika en kaneel maken
Benodigde tijd: 40 minuten.
Zo maak je deze gemengde noten met suiker:
- Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor naar 150 graden.
- Kruiden, zout en suiker mengen
Meng in een bakje 50 gram bruine basterdsuiker, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, 1 theelepel kaneel en 0,5 theelepel zout.
- Klop het eiwit los
Pak 1 ei en scheid het eiwit van het eigeel. Doe het eiwit in een ruime kom en klop het los tot het begint te schuimen. Het eigeel heb je niet nodig.
- Noten toevoegen
Doe 250 gram ongebrande noten in de bak met eiwit. Schep ze door elkaar, zodat de noten overal met het eiwit bedekt zijn.
- Suikermengsel toevoegen
Strooi het mengsel van de suiker en de kruiden over de noten heen. Schep het geheel weer door elkaar, zodat ook dat goed verdeeld is.
- Noten uitspreiden
Pak een grote ovenschaal en verspreid de noten over de bodem.
- 3×10 minuten bakken
Zet de noten 30 minuten in de oven. Schep ze na elke 10 minuten snel even door elkaar. Laat ze daarna buiten de oven afkoelen.
- Bewaren
Maak de noten los van de schaal. Bewaar de noten dan in een luchtdichte verpakking.

Tip voor het eigeel
Het eigeel heb je niet nodig in dit recept. Maar weggooien is natuurlijk zonde. Gelukkig zijn er ook recepten waar je juist alleen de dooier nodig hebt. Tiramisu bijvoorbeeld, heb je meteen een excuus om dat te maken. Of bak een ei met extra dooier, dat is helemaal makkelijk.
Meer recepten
Vind je deze noten met suiker, paprika en kaneel lekker? Dan ben je vast benieuwd naar de andere recepten op eetman.nl. Kijk daarvoor ook een op de pagina met alle vegetarische snacks.