Ik begin een steeds grotere fan van gember te worden. Daarom ben ik ook heel tevreden met dit heerlijke gembercake recept. Deze kruidige cake met een subtiele gember smaak is super lekker.
Zelf cake bakken is altijd leuk. Dat geldt zeker voor het maken van deze gembercake. Even netjes alle ingrediënten meten, afwegen en mixen. Stiekem alvast wat van het beslag proeven. Al snel kan de cake de oven in en gaat je huis heerlijk ruiken. Dat is het mooiste van bakken. Je krijgt meteen trek!
Stemgember
Gember ken je vast wel. Deze wortel van de gemberplant is een van de populairste specerijen. Vroeger gebruikte ik het nooit, maar hoe vaker ik er gerechten mee maak, hoe meer ik de smaak ervan waardeer.
Stemgember is minder bekend. Dat is eigenlijk ook gewoon gemaakt van diezelfde gemberwortels. Stemgember is gekookte jonge gemberwortel in een soort suikersiroop. Je kan het zelf maken, maar dat is best wat werk. In veel supermarkten kan je gewoon potjes stemgember kopen. In dit recept gebruik ik ook de siroop, want die heeft ook een lekkere subtiele gembersmaak.
Ingrediënten
Voor 1 gembercake:
- 3 eieren
- 150 gram roomboter op kamertemperatuur
- 75 gram stemgember + 3 eetlepels van het sap
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 eetlepel koekkruiden
- 1 theelepel zout
- 0,5 citroen
- 150 gram donkerbruine basterdsuiker
- 200 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
Ook nodig:
- mixer met deeghaken – Vind je Mixer bij Bol.com
Gembercake recept
In deze video zie je hoe je eenvoudig een gembercake kan bakken. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Gembercake bakken
Benodigde tijd: 1 uur en 30 minuten
Zo maak je gembercake
- Bloem, basterdsuiker en bakpoeder
Doe 200 gram bloem, 150 gram donkerbruine basterdsuiker en 1 theelepel bakpoeder in een kom.
- Citroenrasp, koekkruiden en zout erbij
Rasp de schil van 0,5 citroen. Doe het rasp in de kom. Voeg ook 1 eetlepel koekkruiden en 1 theelepel gemberpoeder en 1 theelepel zout toe. Schep alle droge ingrediënten door elkaar.
- Stemgember en sap erbij
Haal 75 gram stemgember uit het potje en snij het fijn. Doe het in de kom. Doe dan ook 3 eetlepels van het sap in de kom.
- Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor naar 160 graden.
- Roomboter, eieren en gembersiroop erbij
Voeg 150 gram roomboter op kamertemperatuur en 3 eieren toe aan de kom. Mix het geheel door elkaar met een mixer met deeghaken.
- Cakeblik invetten en met bloem bestrooien
Vet een cakeblik in met een klontje roomboter. Doe een eetlepel bloem in de vorm en schud dat over de wanden. Klop de overtollige bloem eruit.
- Gembercake bakken
Doe het beslag in de cakevorm en strijk het aan de bovenkant vlak. Bak de gemberkoek 60 minuten op 160 graden. Prik er na afloop een satéprikker in. Als hij er droog uitkomt is de gembercake klaar.
- Afkoelen
Laat de gembercake 15 minuten in de vorm afkoelen. Haal hem er dan uit en laat het op een rooster nog wat verder afkoelen.

Tips bij het gembercake recept
Een paar kleine tips die ik nog even wilde geven:
- Is je roomboter nog niet op kamertemperatuur en dus te hard, dan wordt het maken best lastig. Warm de boter 30 seconden in de magnetron en hij is al zacht genoeg.
- Na het maken van de gembercake heb je nog een geraspte citroen over. Ik maak daar altijd citroenlimonade mee. Dat is lekker en gezond.
Meer bakrecepten
Vind je deze gemberkoek lekker? Dan vind je het waarschijnlijk ook leuk om een kruidkoek of suikerbrood te bakken. Of kijk op de verzamelpagina met alle bakrecepten.