Home » Nieuws » Glutenvrij bakken doe je met deze tips

Wil je iets bakken voor iemand met een allergie voor gluten? Als er zelf geen last van hebt besef je niet hoeveel producten gluten bevatten. Maar geen nood ik ga je op weg helpen met deze tips voor glutenvrij bakken.

Best veel mensen kunnen geen gluten eten. Ze krijgen er buikpijn, last van hun darmen, of allerlei andere klachten door. Het is dus belangrijk om daar rekening mee te houden bij het koken.

Glutenvrij bakken is een extra uitdaging. Bloem en volkorenmeel bijvoorbeeld bevatten gluten. Ingrediënten waarmee zo ongeveer elk bakrecept begint. Daar kun je dus wel wat tips bij gebruiken.

Wat zijn gluten eigenlijk?

Gluten zijn een aantal soorten eiwit die voorkomen in sommige granen en graanproducten. In deeg zorgen ze voor elasticiteit en stevigheid. Ook helpen ze de ‘luchtbelletjes’ vast te houden bij het rijzen. Allemaal eigenschappen die belangrijk zijn in veel bakrecepten. Je moet daarvoor dus een alternatief, zoals bijvoorbeeld amandelmeel kopen.

Welke ingrediënten bevatten gluten

Voor sommige producten is het heel duidelijk. Alles dat een of meer van deze granen bevat kan je niet gebruiken. Strikt genomen hoort haver hier niet bij, maar het bevat toch vaak sporen van gluten:

  • tarwe (zoals spelt, khorasantarwe, tarwebloem)
  • rogge
  • gerst
  • haver

Het vervelende is dat ook heel veel producten deze granen in bewerkte vorm bevatten. Je zal dus de etiketten, van alle ingrediënten waarmee je gaat bakken, goed moeten. Kijk of een van de bovenstaande granen erin verwerkt is.

Veel etiketten bevatten daarnaast ook duidelijk de vermelding ‘bevat gluten’ of juist ‘glutenvrij’. Als onderstaande ‘crossed grain’ logo erop staat zit je ook goed:

Glutenvrij bakken doe je met deze tips - Logo Crossed Grain vierkant

Waarmee kan je glutenvrij bakken

Heb je een bakrecept waarin een van de gluten bevattende granen zit? Dan zal je die granen moeten vervangen door iets anders. Helaas is hier geen heel simpel antwoord welk alternatief het beste is. De vervangende producten hebben net iets andere smaak en eigenschappen.

Omdat tarwe en tarwebloem in bijna elk bakrecept wel voorkomen heb ik gezocht naar twee vervangers daarvoor.

  • Amandelmeel. Dit is een goede vervanger in recepten voor cake, koekjes of taarten als vervanger voor bloem. Voor het bakken van brood is het minder geschikt. Ik gebruikte bijvoorbeeld amandelmeel in mijn recept voor kletskoppen met amandel.
  • Boekweitmeel. Deze vervanger kan gebruiken voor vergelijkbare recepten als amandelmeel, maar ook voor bijvoorbeeld pannenkoeken of wafels.

Voor het bakken van brood worden vaak mengsels van meerdere glutenvrije alternatieven gebruikt. Bijvoorbeeld een mix van rijstmeel, maïsmeel en boekweitmeel.

In alle gevallen zal je een beetje moeten experimenteren met de juiste verhoudingen. Elke vervanger heeft zijn eigen smaak en bak eigenschappen.

Je kunt het experimenteren natuurlijk ook overslaan. Ga gewoon op zoek naar een ander recept, dat al helemaal glutenvrij is. Omdat best veel mensen glutenvrij (moeten) eten zijn er het internet heel veel websites te vinden met heerlijke glutenvrije bakrecepten.

Glutenvrij bakken doe je met deze tips - Kletskoppen 800x800
Kletskoppen met amandel

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen