Kort geleden was ik op vakantie in Karinthië. Dat ligt in het zuiden van Oostenrijk, tegen Slovenië aan. Misschien dat die ligging de reden was dat er op een dag Griesmeelsoep met groenten op het menu stond in ons hotel.

Griesmeelpap dat kennen we hier in Nederland wel, maar ik had nooit bedacht om griesmeel in de soep te doen.  Gelukkig was het een hele lekkere soep. Een soort groentesoep, maar dan wat meer gebonden. Dus dat was voor mij een mooie reden om thuis ook eens op zoek te gaan naar een lekker recept voor Griesmeelsoep.

Het recept dat hieronder staat komt grotendeels van Smulweb.nl, met een paar aanpassingen om het eenvoudiger te kunnen maken. Twee tips voor als je zelf griesmeelsoep gaat maken. Ten eerste: ik maakte er erg veel van, dus voor het snijden heb ik de keukenmachine gebruikt. Dat scheelde veel tijd. Ten tweede: let goed op dat je de griesmeel er langzaam indoet, terwijl je intussen de soep roert. Anders gaat het klonteren.

Ingrediënten voor 6 personen

  • 2 kleine wortelen
  • 150 gram bloemkoolroosjes
  • 0,5 stengel bleekselderij
  • 5 champignons
  • 0,5 ui
  • 0,5 zure appel
  • 30 gram roomboter
  • 1 tomaat
  • 2 groentebouillon tabletten
  • 50 gram griesmeel
  • 2 lente uitjes
  • 1,25 liter water
  • peper en zout naar smaak

Griesmeelsoep met groenten bereiden

Schil de appel en verwijder het klokhuis.

Maak de wortel, de bloemkool, de selderij, de champignons, de ui en de appel klein. Als je veel soep maakt kan dat bijvoorbeeld heel snel met een keukenmachine.

Smelt de boter en voeg dan de fijngemaakte groenten toe. Laat die groenten 8 minuten met een deksel op de pan op een laag vuur smoren.

Verwijder het vel van de tomaat (hier lees je hoe) en snij hem in snippers. Voeg de tomaat dan toe aan de pan. Voeg ook 1/3 van het water toe. Maak daarna dit geheel met een staafmixer fijn.

Breng de rest van het water aan de kook, giet het water op de groenten. Voeg ook de bouillonblokjes toe en breng het geheel weer aan de kook.

Snij de lente ui in dunne ringen en doe die dan in de pan.

Doe de griesmeel dan langzaam, al roerend in de pan, zodat er geen klonten ontstaan. Laat de griesmeel in ongeveer 7 minuten gaar worden.

Proef de soep en voeg eventueel nog wat peper of zout toe.

Griesmeelsoep met groenten boven recept

Meer soeprecepten

Vond je de Griesmeelsoep met groenten lekker? Dan zoek je vast nog meer soep recepten. Je vindt er nog veel meer op de pagina met vegetarische voorgerechten.

(Visited 62 times, 1 visits today)