Home » Recepten » Soeprecepten » Griesmeelsoep met groenten

Kort geleden was ik op vakantie in Karinthië. Dat ligt in het zuiden van Oostenrijk, tegen Slovenië aan. Misschien dat die ligging de reden was dat er op een dag Griesmeelsoep met groenten op het menu stond in ons hotel.

Griesmeelpap dat kennen we hier in Nederland wel, maar ik had nooit bedacht om griesmeel in de soep te doen.  Gelukkig was het een hele lekkere soep. Een soort groentesoep, maar dan wat meer gebonden. Dus dat was voor mij een mooie reden om thuis ook eens op zoek te gaan naar een lekker recept voor Griesmeelsoep.

Het recept dat hieronder staat komt grotendeels van Smulweb.nl, met een paar aanpassingen om het eenvoudiger te kunnen maken. Twee tips voor als je zelf griesmeelsoep gaat maken. Ten eerste: ik maakte er erg veel van, dus voor het snijden heb ik de keukenmachine gebruikt. Dat scheelde veel tijd. Ten tweede: let goed op dat je de griesmeel er langzaam indoet, terwijl je intussen de soep roert. Anders gaat het klonteren.

Ingrediënten

Griesmeelsoep voor 6 personen:

 • 2 kleine wortelen
 • 150 gram bloemkoolroosjes
 • 0,5 stengel bleekselderij
 • 5 champignons
 • 0,5 ui
 • 0,5 zure appel
 • 30 gram roomboter
 • 1 tomaat
 • 2 groentebouillon tabletten
 • 50 gram griesmeel
 • 2 lente uitjes
 • 1,25 liter water
 • peper en zout naar smaak
Loading...

Griesmeelsoep met groenten recept

Benodigde tijd: 40 minuten.

Zo maak je deze griesmeelsoep:

 1. Appel schillen

  Schil de appel en verwijder het klokhuis.

 2. Alles kleinmaken

  Maak de wortel, de bloemkool, de selderij, de champignons, de ui en de appel klein. Als je veel soep maakt kan dat bijvoorbeeld heel snel met een keukenmachine.

 3. Ingrediënten smoren

  Smelt de boter en voeg dan de fijngemaakte groenten toe. Laat die groenten 8 minuten met een deksel op de pan op een laag vuur smoren.

 4. Tomaat ontvellen en toevoegen

  Verwijder intussen het vel van de tomaat (hier lees je hoe) en snij hem in snippers. Voeg de tomaat dan toe aan de pan.

 5. Fijnmalen met staafmixer

  Voeg eenderde van het water toe. Maak daarna dit geheel met een staafmixer fijn.

 6. Koken

  Breng de rest van het water aan de kook, giet het water op de groenten. Voeg ook de bouillonblokjes toe en breng het geheel weer aan de kook.

 7. Lente-ui toevoegen

  Snij de lente ui in dunne ringen en doe die dan in de pan.

 8. Griesmeel toevoegen

  Doe de griesmeel dan langzaam, al roerend in de pan, zodat er geen klonten ontstaan. Laat de griesmeel in ongeveer 7 minuten gaar worden.

 9. Op smaak maken

  Proef de soep en voeg eventueel nog wat peper of zout toe.

Griesmeelsoep met groenten boven recept

Meer soeprecepten

Vind je de Griesmeelsoep met groenten lekker? Dan zoek je vast nog meer soep recepten. Je vindt er nog veel meer op de pagina met vegetarische soeprecepten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen