Deze lekkere Griesmeelsoep met groenten is een Oostenrijkse, wat meer gebonden variant op groentesoep. Met dit recept maak je hem zelf.
Een tijdje terug was ik op vakantie in Karinthië. Dat ligt in het zuiden van Oostenrijk, tegen Slovenië aan. Misschien dat die ligging de reden was dat er op een dag Griesmeelsoep met groenten op het menu stond in ons hotel.
Griesmeelpap dat kennen we hier in Nederland wel, maar ik had nooit bedacht om griesmeel in de soep te doen. Het resultaat is een hele lekkere soep. Een soort groentesoep, maar dan meer gebonden door de griesmeel. Dus dat was voor mij een mooie reden om thuis ook eens op zoek te gaan naar een lekker recept voor Griesmeelsoep.
Het recept dat hieronder staat komt grotendeels van Smulweb.nl, met een paar aanpassingen om het eenvoudiger te kunnen maken.
Tips voor het koken
Twee tips voor als je zelf griesmeelsoep gaat maken. Ten eerste: ik maak er soms erg veel van, dus voor het snijden gebruik ik dan de keukenmachine. Dat scheelt veel tijd. Ten tweede: let goed op dat je de griesmeel er langzaam indoet, terwijl je intussen de soep roert. Anders gaat het klonteren.
Ingrediënten
Griesmeelsoep voor 6 personen:
- 0,5 zure appel
- 2 kleine wortelen
- 150 gram bloemkoolroosjes
- 0,5 stengel bleekselderij
- 6 champignons
- 0,5 ui
- 30 gram roomboter
- 1 tomaat
- 2 groentebouillon blokjes
- 50 gram griesmeel
- 2 lente uitjes
- 1,25 liter heet water
- peper en zout naar smaak
Ook nodig:
- Staafmixer – hier vind je een goede
Griesmeelsoep met groenten recept
In deze film zie je hoe makkelijk je deze Oostenrijkse groentensoep met griesmeel maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Griesmeelsoep met groenten maken
Benodigde tijd: 40 minuten
Zo maak je deze griesmeelsoep:
- Appel schillen
Schil de appel en verwijder het klokhuis.
- Alles kleinmaken
Maak de wortel, de bloemkool, de selderij, de champignons, de ui en de appel klein. Als je veel soep maakt kan dat bijvoorbeeld heel snel met een keukenmachine.
- Ingrediënten smoren
Smelt de boter en voeg dan de fijngemaakte groenten toe. Laat de groenten 8 minuten met een deksel op de pan op een laag vuur langzaam koken. Roer wel af en toe even in de pan.
- Tomaat toevoegen
Snij de tomaat fijn. Voeg de tomaat dan toe aan de pan.
- Fijnmalen met staafmixer
Voeg ongeveer 0,5 liter heet water toe. Maal dit geheel met een staafmixer fijn.
- Koken
Schenk dan de resterende 0,75 liter heet water bij de groenten. Voeg ook de bouillonblokjes toe en breng het geheel weer aan de kook.
- Lente-ui toevoegen
Snij de lente ui in dunne ringen en doe die dan in de pan.
- Griesmeel toevoegen
Doe de griesmeel dan langzaam, al roerend in de pan, zodat er geen klonten ontstaan. Laat de griesmeel in ongeveer 7 minuten gaar worden.
- Op smaak maken
Proef de soep en voeg eventueel nog wat peper of zout toe.
Garneer de soep met wat overgebleven ringetjes lente-ui.

Meer soeprecepten
Vind je de Griesmeelsoep met groenten lekker? Dan zoek je vast nog meer soep recepten. Je vindt er nog veel meer op de pagina met vegetarische soeprecepten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.