Home » Recepten » Soeprecepten » Griesmeelsoep met groenten

Deze lekkere Griesmeelsoep met groenten is een Oostenrijkse, wat meer gebonden variant op groentesoep. Met dit recept maak je hem zelf.

Een tijdje terug was ik op vakantie in Karinthië. Dat ligt in het zuiden van Oostenrijk, tegen Slovenië aan. Misschien dat die ligging de reden was dat er op een dag Griesmeelsoep met groenten op het menu stond in ons hotel.

Griesmeelpap dat kennen we hier in Nederland wel, maar ik had nooit bedacht om griesmeel in de soep te doen. Het resultaat is een hele lekkere soep. Een soort groentesoep, maar dan meer gebonden door de griesmeel. Dus dat was voor mij een mooie reden om thuis ook eens op zoek te gaan naar een lekker recept voor Griesmeelsoep.

Het recept dat hieronder staat komt grotendeels van Smulweb.nl, met een paar aanpassingen om het eenvoudiger te kunnen maken.

Tips voor het koken

Twee tips voor als je zelf griesmeelsoep gaat maken. Ten eerste: ik maak er soms erg veel van, dus voor het snijden gebruik ik dan de keukenmachine. Dat scheelt veel tijd. Ten tweede: let goed op dat je de griesmeel er langzaam indoet, terwijl je intussen de soep roert. Anders gaat het klonteren.

Ingrediënten

Griesmeelsoep voor 6 personen:

  • 0,5 zure appel
  • 2 kleine wortelen
  • 150 gram bloemkoolroosjes
  • 0,5 stengel bleekselderij
  • 6 champignons
  • 0,5 ui
  • 30 gram roomboter
  • 1 tomaat
  • 2 groentebouillon blokjes
  • 50 gram griesmeel
  • 2 lente uitjes
  • 1,25 liter heet water
  • peper en zout naar smaak

Ook nodig:

Griesmeelsoep met groenten recept

In deze film zie je hoe makkelijk je deze Oostenrijkse groentensoep met griesmeel maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Griesmeelsoep met groenten maken

Benodigde tijd: 40 minuten

Zo maak je deze griesmeelsoep:

  1. Appel schillen

    Schil de appel en verwijder het klokhuis.

  2. Alles kleinmaken

    Maak de wortel, de bloemkool, de selderij, de champignons, de ui en de appel klein. Als je veel soep maakt kan dat bijvoorbeeld heel snel met een keukenmachine.

  3. Ingrediënten smoren

    Smelt de boter en voeg dan de fijngemaakte groenten toe. Laat de groenten 8 minuten met een deksel op de pan op een laag vuur langzaam koken. Roer wel af en toe even in de pan.

  4. Tomaat toevoegen

    Snij de tomaat fijn. Voeg de tomaat dan toe aan de pan.

  5. Fijnmalen met staafmixer

    Voeg ongeveer 0,5 liter heet water toe. Maal dit geheel met een staafmixer fijn.

  6. Koken

    Schenk dan de resterende 0,75 liter heet water bij de groenten. Voeg ook de bouillonblokjes toe en breng het geheel weer aan de kook.

  7. Lente-ui toevoegen

    Snij de lente ui in dunne ringen en doe die dan in de pan.

  8. Griesmeel toevoegen

    Doe de griesmeel dan langzaam, al roerend in de pan, zodat er geen klonten ontstaan. Laat de griesmeel in ongeveer 7 minuten gaar worden.

  9. Op smaak maken

    Proef de soep en voeg eventueel nog wat peper of zout toe.

Garneer de soep met wat overgebleven ringetjes lente-ui.

Griesmeelsoep met groenten mei 2021 vierkant
Griesmeelsoep met groenten

Meer soeprecepten

Vind je de Griesmeelsoep met groenten lekker? Dan zoek je vast nog meer soep recepten. Je vindt er nog veel meer op de pagina met vegetarische soeprecepten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen