Rode biet met pecannoten

Rode biet met pecannoten recept 1

Met dit recept maak je lekkere ge­gra­ti­neer­de rode biet met pecannoten. Een makkelijk gerecht dat heerlijk is met wat salade en knoflookbrood.

Dit recept kookte ik voor het eerst toen ik een keer rode biet uit mijn vierkante meter tuintje had geoogst. Rode biet is namelijk zo’n groente die je perfect zelf kan laten groeien in je eigen tuin. Dan eet je pas echt super verse groente. Gekookt zijn rode bieten al lekker, maar in dit recept worden de rode bieten gegratineerd met kaas en pecannoten. Gratineren is natuurlijk helemaal niet moeilijk en met de kaas en pecannoten erbij, worden de rode bieten net wat bijzonderder.

Het oorspronkelijke recept komt van ah.nl. Wat ik er precies aan veranderd heb, dat weet ik inmiddels niet meer. Volgens mij gingen mijn kinderen klagen over een deel van de ingrediënten. Toen heb ik het maar een beetje aangepast als compromis. Zo zie je maar dat het poldermodel ook in het klein, thuis zijn werk doet. Bovendien: je moet recepten ook niet te serieus nemen. Dus je kan ze prima een beetje aanpassen naar eigen smaak. Speel gewoon een beetje met de hoeveelheden en ingrediënten.

Tip: mis geen recept meer en volg nu eetman.nl op Instagram 👍🏻

Ingrediënten

Gegratineerde rode biet (4 personen):
  • 500 gram rode biet (of voorgekookte rode biet)
  • 2 bosuitjes
  • 80 gram pecannoten
  • 150 gram (geraspte) oude kaas
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • klein beetje balsamico azijn
Voor de salade en ciabatta (optioneel):
  • 200 gram eikenbladsla
  • 2 bosuitjes
  • handje rozijnen
  • 6 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 ciabatta (afbakbrood)
  • 2 teentjes knoflook

Rode biet met pecannoten recept

Gegratineerde rode biet maken

Als je verse rode biet gebruikt, was ze dan eerst schoon. Kook ze daarna in ongeveer 30 minuten, tot ze zacht zijn. Prik er eventueel met een vork in om dat te testen. Laat dan de bieten even afkoelen. Daarna kan je het schilletje verwijderen. Als je voorgekookte bietjes gebruikt, dan hoef je ze natuurlijk alleen even een beetje op te warmen.

Verwarm de grill alvast voor, op hoogste stand.

Maak intussen de bosuitjes schoon en snij ze in plakjes. Hak de pecannoten grof in stukjes. Snij de bieten in dunne plakjes. Smeer een ovenschaal in met 2 eetlepels olijfolie.

Doe de plakjes rode biet, de pecannoten en de bosuitjes in de ovenschaal. Maal er nog wat peper overheen en sprenkel er nog een paar druppels azijn overheen.  Meng het geheel door elkaar. Rasp de kaas erover. Zet tenslotte de schaal 6 minuten onder de hete grill totdat kaas gesmolten is en bruin begint te worden.

Salade en ciabatta maken

Bak de als eerste de ciabatta en laat die daarna afkoelen.

Maak een dressing voor de salade door 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels balsamico azijn, zout en peper te mengen. Meng de eikenbladsla dan met een handje rozijnen en de dressing.

Doe 4 eetlepels olijfolie in een schaaltje. Pel de knoflook en pers hem dan uit. Meng de knoflook door de olijfolie. Snij dan de ciabatta in plakken van ongeveer 1 centimeter. Verdeel het knoflook mengsel met een theelepel over de plakken ciabatta. Maal er tenslotte ook nog wat peper overheen.

Leg de ciabatta met olijfolie en knoflook op een bakplaat. Verhit ook de ciabatta 3 minuten onder de hete grill.

Serveer de salade en de ciabatta en de gegratineerde rode biet tegelijk.

Rode biet met pecannoten recept 2
Rode biet met pecannoten

Meer recepten

Vond je de gegratineerde rode biet met pecanno­ten en salade­ lekker? Dan zoek je vast nog wel meer lekkere recepten. Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Kijk dan eens naar de tips voor lekker vegetarisch koken.

Leave a comment