Home » Recepten » Bijgerechten » Rode biet met pecannoten en kaas

Met dit recept maak je lekkere ge­gra­ti­neer­de rode biet met pecannoten. Een makkelijk bijgerecht dat heerlijk is met wat salade en knoflookbrood.

Gekookt zijn rode bieten al lekker, maar in dit recept worden de rode bieten gegratineerd met kaas en pecannoten. Gratineren is natuurlijk helemaal niet moeilijk en met de kaas en pecannoten erbij, worden de rode bieten net wat bijzonderder.

Het oorspronkelijke recept van deze gegratineerde rode biet komt van ah.nl. Helaas gingen mijn kinderen klagen over een deel van de ingrediënten. Toen heb ik het maar aangepast als compromis. Sowieso moet je recepten ook niet te serieus nemen. Je kan ze prima een aanpassen naar eigen smaak. Speel gewoon een beetje met de hoeveelheden en ingrediënten. Vaak is het resultaat prima.

Verse rode bieten?

Dit recept kookte ik voor het eerst toen ik een keer rode biet uit mijn vierkante meter tuintje had geoogst. Rode biet is namelijk zo’n groente die je perfect zelf kan laten groeien in je eigen tuin. Dan eet je pas echt super verse groente.

Heb je verse bieten? Was in dat geval 500 gram verse rode bieten schoon. Kook ze daarna in ongeveer 30 minuten, tot ze zacht zijn. Prik er eventueel met een vork in om dat te testen. Laat dan de bieten even afkoelen. Daarna kan je het schilletje verwijderen.

Ingrediënten

Gegratineerde rode biet voor 4 personen:

 • 500 gram voorgekookte rode biet
 • 2 bosuitjes
 • 80 gram pecannoten
 • 100 gram (geraspte) oude kaas
 • klein scheutje appel azijn
 • peper naar smaak

Rode biet met pecannoten en kaas recept

In deze film zie je hoe makkelijk je deze gegratineerde rode biet met pecannoten en kaas maakt. In de paragraaf na de film lees je het hele recept stap voor stap.

Gegratineerde rode biet met pecannoten maken

Benodigde tijd: 20 minuten.

Zo maak je dit bijgerecht:

 1. Grill voorverwarmen

  Verwarm de grill alvast voor, op hoogste stand.

 2. Bosui, pecannoten en bieten snijden

  Maak intussen 2 bosuitjes schoon en snij ze in ringen. Snij 80 gram pecannoten grof in stukjes. Rasp de bieten met de grove rasp. Doe alles in een kom.

 3. Kaas, azijn en peper erbij

  Rasp 100 gram oude kaas. Doe twee derde van de kaas in de kom bij de bieten. Maal er nog wat peper overheen en voeg een klein scheutje appel azijn toe. Schep het geheel goed door elkaar.

 4. Grillen

  Doe het mengsel in een ovenschaal. Verdeel er de rest van de geraspte kaas overheen. Zet tenslotte de schaal 7 minuten onder de hete grill totdat kaas gesmolten is en bruin begint te worden.

 5. Optioneel: in de magnetron verhitten

  De gegratineerde bieten zijn warm maar niet heet. Wil je ze echt warm eten? Zet ze dan nog 2 minuten in de magnetron.

Rode biet met pecannoten en kaas apr 2022 800x800
Rode biet met pecannoten en kaas

Meer recepten

Vind je de gegratineerde rode biet met pecanno­ten en kaas lekker? Dan zoek je vast nog wel meer lekkere recepten. Je vindt ze op de pagina met vegetarische bijgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Kijk dan eens naar de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen