Home » Recepten » Voorgerechten » Spaanse gazpacho soep

Een zomers voorgerecht, perfect voor een warme dag. Spaanse gazpacho soep is lekker fris en wordt koud geserveerd. Best gek voor een soep, maar geloof me, het is heerlijk. Gazpacho wordt gemaakt van onder andere komkommer, tomaat, paprika. Allemaal gezonde groenten. Een soep die je niet hoeft te koken betekent ook dat snel klaar bent. Ideaal!

Dit gazpacho recept bevat vooral veel van de traditionele ingrediënten. De rode peper is eigenlijk nog het meest bijzonder. De meeste groenten hoeven alleen een beetje grof gesneden te worden. De staafmixer doet de rest. Ik snij zalf wel een paar dingen alvast zelf fijn, om ze dan apart te zetten als garnering. Dat hoeft natuurlijk niet, maar is wel zo leuk om te zien.

Gazpacho wordt vaak in glaasjes geserveerd worden, als een soort klein voorgerecht. Dat ziet er natuurlijk hartstikke leuk uit. Maar net zo goed gebruik je gewoon een soepkom. Hoe dan ook heb je er een lekker en gezond gerecht aan.

Ingrediënten

Voor 6 borden of 8 glaasjes:

 • 500 gram rijpe tomaten
 • 1 komkommer
 • 1 rode paprika
 • 180 gram gegrilde paprika uit pot (uitlekgewicht)
 • 1 rode ui
 • 1 rode peper
 • ongeveer 15 basilicumblaadjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
 • 1 eetlepel rode wijnazijn – bijvoorbeeld Bertolli Chianti
 • zout naar smaak

Optioneel:

 • handje croutons als garnering

Ook nodig:

Spaanse gazpacho soep recept

In dit filmpje zie je hoe je deze Spaanse koude soep moet maken. Onder het filmpje vind je daarna de volledige beschrijving in tekst.

Spaanse gazpacho soep maken

Benodigde tijd: 15 minuten

Zo maak je deze frisse gazpacho

 1. Tomaat en komkommer snijden

  Snijd 500 gram tomaten en 1 komkommer in blokjes. Maak van beide een paar lepels extra kleine blokjes en bewaar die apart als garnering. Doe de rest in een kom.

 2. Paprika en ui snijden

  Verwijder de zaadlijsten uit 1 rode paprika en snij hem in stukjes. Bewaar ook hiervan een paar extra kleine blokjes als garnering. Snij 1 rode ui klein. Doe de paprika en de ui in de kom.

 3. Gegrilde paprika an rode peper erbij

  Snij 180 gram gegrilde paprika in stukjes. Verwijder de zaden uit 1 rode peper en snij die fijn. Doe ook al deze ingrediënten in de kom.

 4. Knoflook en basilicum toevoegen

  Pers 2 teentjes knoflook uit en voeg die toe. Voeg ook 15 basilicumblaadjes toe.

 5. Olijfolie en rode wijnazijn erbij

  Voeg 4 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel rode wijnazijn toe.

 6. Fijnmalen en zout toevoegen

  Maal alles fijn met een staafmixer (of in een blender). Voeg dan naar smaak wat zout toe.

 7. Koel wegzetten

  Zet de gazpacho, als je genoeg tijd hebt in de koelkast om goed koud te worden en de smaken te laten mengen.

 8. Serveren

  Serveer de gazpacho koud in soepkommen of glaasjes. Meng de bewaarde stukjes tomaat, paprika, komkommer en (optioneel) een handje croutons. Garneer dan de soep ermee.

¡Disfrute de su comida!

Spaanse gazpacho soep recept 800x800
Spaanse gazpacho soep

Tips voor het maken van Gazpacho

Een paar tips voor het maken van deze Spaanse soep:

 • Gazpacho is het lekkerste als je hem koel serveert. Leg daarom, indien mogelijk, de tomaten, paprika en komkommer een dag van tevoren in de koelkast.
 • Was de groenten goed af met koud water. De soep gaat immers niet gekookt worden.
 • Varieer gerust met de ingrediënten. Gebruik geen paprika, af alleen gewone, of juist alleen gegrilde. De rode peper kan je door gewone peper vervangen.

Meer soeprecepten

Vind deze frisse Spaanse gazpacho lekker? Dan hou je vast ook wel van deze luxe Griekse salade met paprika. Of kijk eens bij de andere vegetarische soeprecepten op Eetman.nl.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen