Gebrande meringue schuimpjes

Gebrande meringue schuimpjes recept

Boys will be boys. Dit recept is weer een voorbeeld. In een enthousiaste bui kocht ik voor het maken van Creme brulee een nogal forse kok’s brander. Je kunt nooit genoeg vuur hebben immers. Maar goed, wat kan je nou uiteindelijk met zo’n speeltje? Bijna niets dus! Maar wel … Gebrande meringue schuimpjes maken. Dat moest het dus worden. Een mooie kans om weer eens te spelen met vuur.

Voor het maken van gebrande meringue’s heb je bijna niets nodig. Wat verse eieren, suiker en limoen of citroensap om alles zorgvuldig schoon te maken. Dat laatste vooral niet overslaan. De kans is anders heel groot dat de eiwitten niet hard worden.

Eerlijk gezegd waren de meringue’s al hartstikke lekker voordat ze met de brander bewerkt waren. Dus die stap kan je ook overslaan. Maar dan mis je wel de pret natuurlijk.

Heb je straks de smaak te pakken? Dan vind je ook een recept voor een hele Citroen meringue taart op Pauline’s keuken. Maar het dan niet met zo’n laf klein brandertje maken he!

Ingrediënten

Voor 12 meringues:

 • 2 eiwitten (gebruik verse eieren, liefst op kamertemperatuur)
 • 125 gram suiker
 • 1 limoen (of wat citroensap op een doekje)

Gebrande meringue schuimpjes recept

Benodigde tijd: 2 uren.

Zo maak je gebrande meringue schumpjes:

 1. Scheid de eiwitten van het eigeel. Het is heel belangrijk dat er geen eigeel bij het eiwit komt.

 2. Verwarm de oven voor op 100 graden.

 3. Om de meringue schuimpjes te laten slagen moeten alle materialen goed schoon zijn. Snij daarom de limoen doormidden en wrijf de kom en de gardes van de mixer er mee in. Verwijder eventueel met een keukenpapiertje de restjes limoen.

 4. Klop met een mixer de eiwitten stijf.

 5. Voeg daarna beetje bij beetje de suiker toe en mix goed door tot het schuim wel met ongeveer 5 keer de oorspronkelijke hoeveelheid is toegenomen. Het schuim moet stevig zijn, aan je mixer haken blijft hangen en mooie pieken vormen.

 6. Schep het schuim in een spuitzak. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat met het schuim vormpjes naar keuze. Eventueel kun je dit ook met een lepel doen.

 7. Zet de bakplaat anderhalf uur in de oven. Kijk af en toe of ze niet donker worden, want dan moet je de oven meteen uit zetten. Laat de meringue schuimpjes in de oven afkoelen op de bakplaat. Ze zijn klaar als je ze makkelijk van het bakpapier kunt afhalen.

 8. Om de meringue schuimpjes te branden gebruik je een koks brander. Hou die op voldoende afstand, maar ook weer niet te ver. Op een gegeven moment verkleurt het schuim. Dan beweeg je meteen naar een andere plek. Het is een beetje wennen, dus probeer het uit met een wat lelijker schuimpje.

Bewaar de gebrande meringue schuimpjes op een koele en droge plek.

Vergelijkbare recepten

Vind je de meringue schuimpjes een leuk recept of ben je op zoek naar nog iets anders om te bakken? Kijk dan eens op de pagina met recepten voor snacks en gebak.

Related Posts

Leave a comment