0.0 van 0 stem
Home » Recepten » Snacks en gebak » Gebrande meringue schuimpjes

Eieren en suiker meer ingrediënten zitten er niet in gebrande meringue schuimpjes. En dan mag je ook nog met vuur spelen.

Naar het recept

Boys will be boys. Dit recept is een mooi voorbeeld. In een enthousiaste bui kocht ik voor het maken van Crème brûlée een nogal forse koksbrander. Je kunt nooit genoeg met vuur spelen immers 🤔. Maar goed, wat kan je nou uiteindelijk met zo’n speeltje? Bijna niets dus! Maar wel … gebrande meringue schuimpjes maken. Dat moest het dus worden. Een mooie kans om weer eens te spelen met vuur.

Meringues branden is optioneel

Eerlijk gezegd waren de meringue’s al hartstikke lekker voordat ze met de brander bewerkt waren. Dus die stap kan je ook overslaan. Maar dan mis je wel een deel van de pret natuurlijk.

Gebrande meringue schuimpjes

0.0 van 0 stem
Course: Recepten, Snacks en gebak
Porties

16

stuks
Totale tijd

2

uren 

Ingrediënten

  • 2 verse eieren (op kamertemperatuur)

  • 125 gram suiker

  • 2 eetlepels citroensap (of limoensap)

  • Ook nodig
  • 1 vel bakpapier

  • 1 vel keukenpapier

  • mixer, oven, spuitzak

  • koksbrander (optioneel)

Recept

  • Eiwitten scheiden
    Scheid de eiwitten van het eigeel. Het is heel belangrijk dat er geen eigeel bij het eiwit komt.
  • Oven voorverwarmen
    Verwarm de oven voor op 100 graden.
  • Alles vetvrij maken
    Om de meringue schuimpjes te laten slagen moeten alle materialen goed vetvrij zijn. Doe daarvoor wat limoen of citroensap op een stukje keukenpapier. Wrijf de kom en de gardes van de mixer er mee schoon.
  • Eiwit scheiden
    Scheid de eiwitten van het eigeel. Let op dat er geen eigeel bij het eiwit komt, want dan zal het opkloppen waarschijnlijk mislukken.
  • Eiwit stijf kloppen
    Klop met een mixer de eiwitten, tot het een stevig schuim is.
  • Suiker toevoegen
    Voeg daarna beetje bij beetje de suiker toe, terwijl je blijft mixen. Het uiteindelijke schuim moet stevig zijn, aan je mixer haken blijft hangen en mooie pieken vormen.
  • Vormpjes maken
    Schep het schuim in een spuitzak. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat met het schuim vormpjes naar keuze. Eventueel kan je dit ook met een lepel doen.
  • Meringues bakken
    Zet de bakplaat anderhalf uur in de oven. Kijk af en toe of ze niet donker worden, want dan moet je de oven meteen uit zetten.
  • Afkoelen in de oven
    Laat de meringue schuimpjes dan in de oven afkoelen op de bakplaat. Ze zijn klaar als je ze makkelijk van het bakpapier kunt afhalen.
  • Branden (optioneel)
    Om de meringue schuimpjes te branden gebruik je een koksbrander. Hou die op voldoende afstand, maar ook weer niet te ver. Op een gegeven moment verkleurt het schuim. Dan beweeg je meteen naar een andere plek. Het is een beetje wennen, dus probeer het uit met een wat lelijker schuimpje.

Recept video

Opmerkingen

  • Let op bij het branden. De merinques zijn droog en brandbaar. Mocht en een te snel gaan, geen paniek: blaas het vlammetje dan snel uit.
  • Bewaar de gebrande meringue schuimpjes op een koele en droge plek.

Vergelijkbare recepten

Vind je de meringue schuimpjes een leuk recept of ben je op zoek naar nog iets anders om te bakken? Kijk dan eens op de pagina met recepten voor snacks en gebak.

Gebrande meringue schuimpjes maken 800x800
Gebrande meringue schuimpjes

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen