Home » Recepten » Snacks en gebak » Vlammetjes maken

Hou je van een lekkere pittige snack? Dan heb je geluk want met dit recept kan je zelf vegetarische vlammetjes maken. Net zo pittig als dat je zelf het lekkerste vindt.

Normaal gesproken koop je de vlammetjes natuurlijk in de winkel of het café of zo. Het is eigenlijk een merknaam van Topking. Normaal zit er veel varkensvlees in, maar er is ook een vegetarische versie te koop. Ze zijn super heet en daar moet je van houden. Ik ben er een grote fan van in ieder geval en daarom vond ik het leuk om zelf een vlammetjes recept te maken. Sterker nog het zijn zelfs helemaal vegan vlammetjes geworden.

Hoe pittig wil je de vlammetjes?

Deze vlammetjes zijn ietsje minder pittig dan het origineel. Eigenlijk vond iedereen bij mij in huis dat lekkerder. Hou jij van extra pittig, of juist minder pittig, dat is niet moeilijk. Doe dan gewoon 1 Jalapeno peper minder, of 1 theelepel sambal meer, of meer cayennepeper er doorheen. Je snapt wat ik bedoel: je kan de vlammetjes helemaal naar je eigen smaak maken.

Ingrediënten

Voor ongeveer 20 vlammetjes:

  • 1 ui
  • 0,5 wortel (60 gram)
  • 1 knoflookteen
  • 2 Jalapeno pepers
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 200 gram vegetarisch gehakt
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepels ketoembar(gemalen korianderzaad)
  • 1,5 eetlepel ketjap manis
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 pakje filodeeg (vellen van 20×20 centimeter)
  • 2 theelepels bloem

Vlammetjes recept

In deze film zie je hoe makkelijk je deze lekkere snack maakt. In de paragraaf onder de film vind je het recept stap voor stap.

Vlammetjes maken

Benodigde tijd: 45 minuten

Zo maak je vegetarische vlammetjes:

  1. Filodeeg klaarleggen

    Open alvast de verpakking van het filodeeg. Leg over het filodeeg een vochtige theedoek, want het droogt heel snel uit.

  2. Bloem met water

    Meng 2 theelepels bloem met 2 eetlepels water.

  3. Groenten klein maken

    Snij eerst 1 ui en 0,5 wortel in grove stukken, dan kunnen die alvast in de blender. Haal het steeltje van 2 Jalapeno pepers. Doe dan ook de peper en 1 knoflookteentje in de blender. Start de blender, tot alle ingrediënten fijn gemalen zijn.
    N.b. Ik ga er hierboven vanuit dat je een blender hebt, maar je kan natuurlijk ook een keukenmachine, fijne rasp, of gewoon een mes gebruiken.

  4. Alles bakken

    Doe 3 eetlepels zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur. Doe daarin de fijngemalen ingrediënten. Voeg ook 200 gram vegetarische gehakt, 1 theelepel sambal, 1 theelepel cayennepeper, 2 theelepels ketoembar, 1 theelepel paprikapoeder, 1,5 eetlepel ketjap en tenslotte 0,5 theelepel zout toe. Bak het 4 minuten, tot de uien lichtbruin zijn.

  5. Afkoelen

    Haal de pan van het vuur en laat de vulling afkoelen.

  6. Vlammetjes vouwen – stap 1

    Om een vlammetje te vouwen leg je één velletje ontdooid filodeeg op een schoon oppervlak met een hoekpunt naar je toe. De theedoek leg je weer terug over het pak filodeeg, zodat het deeg vochtig blijft.

  7. Vlammetjes vouwen – stap 2

    Leg één eetlepel van de vulling in de hoek van het filodeeg die het dichtst bij je is. Dan rol je het deeg strak om de vulling heen.

  8. Vlammetjes vouwen – stap 3

    Als je bij het midden van het deeg komt, dan duw je het rolletje een beetje plat en vouw je de punten links en rechts er overheen.

  9. Vlammetjes vouwen – stap 4

    Doe daarna een beetje van het water/bloem mengsel op de punt die het verste van je af is. Rol nu verder en duw het deeg een beetje aan, zodat de laatste punt goed vastplakt.

  10. Herhaal dit

    Herhaal dit voor de rest van de vlammetjes.

  11. Vlammetjes bakken

    Vul een diepe pan of een frituurpan met olie en verhit die tot 180 graden. Bak daarin telkens een aantal vlammetjes 5 minuten tot ze goudbruin zijn.

  12. Serveren

    Serveer de vlammetjes met wat zoetzure saus, lekker pittig 🔥.

Bewaartips

Als je vindt dat je wat teveel vlammetjes gemaakt hebt, dan kan je ze ongebakken prima een dag in folie in de koelkast bewaren. Of vries ze in en bak de rest van de vlammetjes een andere keer.

Overtollige loempiavellen kan je in de geopende verpakking een paar weken goed houden in de vriezer. Tenminste, als je het luchtdicht in wat vershoudfolie verpakt in de vriezer teruglegt.

Vlammetjes recept sep 2020 800x800
Zelfgemaakte vlammetjes

Meer snack recepten

Als je tot hier bent gekomen, dan ga ik er vanuit dat je de vegetarische vlammetjes een lekker recept vindt. Kijk dan ook eens naar de andere lekkere snacks op Eetman. Bijvoorbeeld de Vietnamese loempia’s.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen