Soms verzin ik iets om te te bakken en dan kan ik niet wachten tot ik daar ook echt tijd voor heb. Dat gold ook voor het idee om zelf een kruidkoek met kandijsuiker te maken. Het maken van het deeg is weinig werk, maar hou er wel rekening mee dat de koek best wel een tijdje moet bakken.

Eenmaal in de oven kan je de tijd prima doden door af en toe nieuwsgierig door het raampje te kijken hoe de kruidkoek vordert. Verder vult intussen je huis zich alvast met de lekkere geur van alle kruiden. En na het bakken mag je ook nog wachten tot de kruidkoek genoeg afgekoeld is. Een en al voorpret dus 😂.

Het bereiden is een makkie met het onderstaande recept dat grotendeels van Smulweb komt.

Eenmaal klaar word je beloond met een wat steviger kruidkoek dan je in de winkel koopt. De suiker is niet heel opvallend aanwezig. Veel meer nog valt de lekker kruidige smaak op, die nog even in je mond blijft hangen.

Tip: besmeer de plakken koek met een beetje boter. Dan worden ze extra lekker.

Ingrediënten

Voor 1 kruidkoek met kandijsuiker:

  • 500 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 5 gram kruidnagel
  • 5 gram nootmuskaat
  • 10 gram kaneel
  • 5 gram gemberpoeder
  • 50 gram suiker
  • 0,5 liter melk
  • 200 gram bruine of witte fijne kandijsuiker

Kruidkoek recept

Vet eerst een cakevorm in met boter.

Dan meng je de bloem, het bakpoeder en de kruiden. Daarna haal je deze ingrediënten door een zeef.

Voeg dan ook de suiker toe en schep het geheel nog een keer goed door elkaar.

Verwarm intussen de oven voor op 150 graden.

Breng de melk aan de kook en giet de melk dan bij het bloemmengsel.

Pak een mixer met deeghaken en roer het mengsel daarmee toe een glad deeg.

Voeg dan de kandijsuiker toe en mix ook die door het deeg heen.

Schep het deeg over in de cakevorm. Strijk de bovenkant een beetje glad met de bolle kant van een lepel.

Bak de kruidkoek op 150 graden gedurende 80 minuten. Controleer dan met een satéprikker of de koek gaar is. Als er geen deeg meer aan blijft hangen, dan is de kruidkoek met kandijsuiker klaar.

Haal de kruidkoek na 5 minuten uit de vorm en laat hem een uur op een rooster afkoelen.

Kruidkoek met kandijsuiker recept

Meer recepten

Vind je de kruidkoek met kandijsuiker lekker? Dan vind je het waarschijnlijk ook leuk om een luxe chocoladecake, of apfelstrudel te bakken. Of kijk op de verzamelpagina met alle bakrecepten.

(Visited 135 times, 13 visits today)