5.0 van 3 stem
Home » Drinken » Limoncello maken. Zo doe je dat.


Zelf limoncello maken is eenvoudiger dan je denkt. Met maar een paar ingrediënten en een beetje geduld maak je zelf je eigen citroenlikeur. In dit traditionele Italiaanse recept lees je stap voor stap hoe je met weinig werk heerlijke limoncello maakt. Perfect als zomers drankje, digestief na het eten, of om cadeau te geven – en dat allemaal uit je eigen keuken!

Naar het recept

Ben je net als ik ook fan van Limoncello? Het is een heerlijke Zuid Italiaanse citroenlikeur waarvan ik al heel wat glaasjes heb gedronken. Het heeft een lekkere citroensmaak, aangevuld met het beetje scherpe smaakje van de alcohol en het zoete van het suikerwater. Wat mij betreft is een ijskoud glaasje limoncello en perfecte afsluiter van een goed diner, of voor aan het einde van de avond.

Hoe maak je limoncello?

Het recept voor limoncello is simpel, maar je moet er wel wat geduld voor hebben. Zet citroenschillen een paar weken in een pot met pure alcohol. Los daarna suiker in water op. Mix de alcohol, zonder de schillen natuurlijk, met het suikerwater en klaar. Je eigen Italiaanse likeur met en met de bekende zoete citroensmaak.

Limoncello maken - pot met schillen 800x710
Citroenschillen in alcohol

Pure alcohol kopen

Eén van de ingrediënten is 96% pure alcohol. Deze sterke alcohol is essentieel omdat daar de smaak van de citroen het beste in opgenomen wordt. Je vindt het in weinig winkels, maar online kan je het wel makkelijk kopen. Bij Topdrinks bijvoorbeeld.

Let op dat je wel de drinkbare alcohol koopt. Bijvoorbeeld “Navimer pure alcohol 96%”, of “Alcohol dupatissier 0.96”. De flessen zijn niet goedkoop, maar je kan er dan ook heel wat liters van deze likeur mee maken.

Gebruik biologische citroenen

Om deze drank te maken gebruik je het gele buitenste laagje van de schillen van de citroen. Helaas zit daar meestal een dun waslaagje op. Iets wat je niet in je likeur wil hebben natuurlijk. Om die reden gebruik je voor dit recept biologische citroenen; die zijn onbespoten en zonder waslaagje. Gelukkig kan je die in veel supermarkten kopen tegenwoordig.

Limoncello

5.0 van 3 stem
Course: Drinken, Likeur, Citroen
Porties

1,5

liter
Totale tijd

40

minuten

Limoncello maken: eenvoudig en puur. Volg dit traditionele Italiaanse recept en maak met weinig werk zelf heerlijke limoncello thuis!

Ingrediënten

  • 6 biologische citroenen

  • 0,5 liter 96% alcohol

  • 350 gram kristalsuiker

  • 0,8 liter water

  • Handig om te hebben
  • fijne zeef

  • trechter

  • 1 liter afsluitbare weckpot

  • flessen voor de limoncello (totaal 1,5 liter_

  • dunschiller

Recept

  • Citroenen wassen en schillen
    Was 6 citroenen schoon en droog ze af. Schil dan voorzichtig in smalle reepjes het gele laagje van de citroenen af. Bijvoorbeeld met een dunschiller. Probeer zo min mogelijk van het wit mee te schillen, want dat maakt de limoncello bitterder.
  • Alcohol over de schillen gieten
    Doe de citroenschillen in een afsluitbare pot van 1 liter. Voeg 0,5 liter 96% alcohol toe. Sluit de pot goed af, zodat de alcohol niet verdampt.
  • 2 weken wegzetten
    Zet de pot met alcohol en citroenschillen 2 tot 3 weken weg op een donkere plek. Schud om de 3 dagen de pot even door elkaar. Zo trekt de smaak van de schil goed in de alcohol.
  • Suiker in water oplossen
    Na de 2 tot 3 weken ga je de limoncello afmaken. Doe 0,8 liter water en 350 gram kristalsuiker in een pan. Breng het aan de kook. Roer tussendoor af en toe tot de suiker helemaal opgelost is. Laat het mengsel dan met de deksel op de pan afkoelen.
  • Schillen uit de alcohol zeven
    Giet de alcohol door een fijne zeef in het afgekoelde suikerwater. Roer het even door elkaar. Kijk wat een mooie troebele kleur ontstaat. Je zelfgemaakte limoncello is klaar!
  • In flessen gieten
    Schep met een soeplepel de de limoncello, via een trechter, in afsluitbare flessen. Je kan de limoncello meteen drinken, maar beste laat je de likeur nog 2 weken staan. Zo krijg je de perfecte smaak.

Recept video

Opmerkingen

  • Snij met een scherpe dunschiller smalle reepjes van de schil, zo komt er zo min mogelijk ‘wit’ van de schil mee. Duw er niet te hard op bij het schillen, dan komt het vast goed.
  • Limoncello serveer je liefs ijskoud. Zet je fles ruim op tijd in de koelkast. Eventueel leg je de fles en de borrelglaasjes (van dik glas) ook en paar uur van tevoren in de vriezer.
  • De limoncello die je maakt heeft ongeveer 30% alcohol. Reken maar uit: 0,5 liter met 96% pure alcohol levert 1,5 liter limoncello. Ik rond het af naar 30% want er blijft ook wat alcohol achter in de schillen.
Limoncello maken 800x800
Zelfgemaakte limoncello

Meer lekkere drankjes

Vind je limoncello lekker? Dan vind je vast ook de andere drank recepten op Eetman interessant. Bijvoorbeeld het recept voor Arancello, de sinaasappel variant van limoncello. Of deze reviews van Pinocello en diverse lekkere speciaalbieren.