Home » Nieuws » Vitamine C uit uien? Waarom je vaker ui zou moeten eten!

Als je meer vitamines binnen wil krijgen, dan denk je al snel dat je meer fruit moet eten. Maar vitamine C uit uien? Die had je waarschijnlijk niet zelf bedacht! In dit artikel lees je meer over de gezondheidsvoordelen van de ui.

Citrusvruchten staan bekend om hun grote hoeveelheid vitamine C. Ik denk dan bijvoorbeeld als eerste aan sinaasappels. Nou zit daar natuurlijk ook echt veel vitamine C in. 50 Milligram per 100 gram om precies te zijn. Maar wist je dat ook de ui een bron van vitamine C is?

Vitamine C uit uien?

De ogenschijnlijk simpele ui is niet alleen lekker, hij is ook heel gezond om te eten. Eén ui weegt ongeveer 100 gram en die 100 gram bevat al 10 milligram vitamine C. Voor volwassenen wordt ongeveer 75 milligram vitamine C per dag aangeraden. Dat ga je met uien niet halen, maar het draagt al een aardig deel bij.

Meer redenen om vaker ui te eten

Het goede nieuws is dat de ui nog meer vitaminen en mineralen bevat. 100 Gram ui bevat bijvoorbeeld ongeveer 30% van de aanbevolen hoeveelheid B1 per dag en ongeveer 4% van de aanbevolen hoeveelheid ijzer.

Maar er zijn meer redenen om wat vaker een uitje te snijden. Gezondheidsnet noemt naast de vitaminen en mineralen nog vier redenen om vaker uien te eten:

  • Uien helpen om de noodzakelijke hoeveelheid groenten per dag te eten.
  • Ze bevatten een antioxidant die helpt om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen.
  • De vezels in de ui geven je een gevuld gevoel en zijn goed voor de spijsvertering.
  • Een van die voedingsvezels is inuline, dat goed is voor je darmbacteriën.

Makkelijk uien snijden

Een ui snijden is nog niet zo makkelijk. Ik heb regelmatig mezelf gesneden in plaats van de ui. Vervelender nog is dat je regelmatig met tranende ogen in de keuken staan. Mijn ervaring is dat het helpt om in ieder geval een goed scherp mes te gebruiken. Dat is in het algemeen een goede tip natuurlijk.

Nog handiger maak je het jezelf door een speciaal voor uien bedoelde uiensnijder te kopen. Die zijn er in alle prijsklassen. Daarmee snij je snel mooie egaal grote stukjes ui in het gewenste formaat. Wil je een uiensnijder kopen? Op chefcheck.nl lees je waar je het beste op kan letten en welke snijder het beste voor jou is. Daar staat bijvoorbeeld ook de Multifunctionele Groentesnijder, die we hier in de keuken regelmatig gebruiken.

Vitamine C uit uien - gesneden uien 800x800
Gesneden uien

Lekkere recepten met veel ui

Genoeg gezonde redenen om vaker uien te eten dus. Maar de voor mij belangrijkste reden om uien te eten heb ik nog niet genoemd: ze zijn hartstikke lekker in je gerechten. De ui speelt niet voor niets een belangrijke rol in de keuken. Dit zijn bijvoorbeeld een paar van mijn favoriete recepten met ui.

Uiensoep met port

Mij doet deze soep altijd aan vroeger denken. Uit eten en dan nam je zo’n heerlijke uiensoep met zo’n stokbrood en gegratineerde kaas er in. Deze uiensoep met port is dat allemaal. Kook hem en reis terug naar de seventies!

Uiensoep met port recept feb 2020 950x500

Griekse salade

Deze salade doet me denken aan van die kleine restaurantjes in Griekenland. Wat er altijd op tafel stond was Griekse salade. Misschien wel de simpelste lekkere salade die er bestaat met rode ui als vast ingrediënt.

Vitamine C uit uien - Griekse salade recept mrt 2020 1

Meer recepten

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer recepten met ui erin op Eetman te vinden. Hier vind je ze allemaal.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen