In dit recept voor Tandoori soep met shiitake en spinazie komen heel veel smaken samen. Het resultaat is een pittige en kruidige soep.
Bij mij op het werk staat regelmatig Tandoori soep op het menu. Eén van mijn favorieten. Natuurlijk wilde ik thuis ook graag van die lekkere soep maken. En dan het liefst met veel lekkere verse ingrediënten. Dan is het meteen een gezonde maaltijd. Ik ben namelijk een grote fan van een goed gevulde maaltijdsoep.
Het was nog best even zoeken naar een goed recept. Uiteindelijk vond ik er een op straightupfood.com. Daarmee was het werk nog niet klaar. De Amerikaanse ingrediënten, maten en gewichten snap ik inmiddels wel. Maar niet alles was in de winkel te vinden. De snijbiet heb ik daarom vervangen door spinazie.
Ingrediënten
Tandoori soep voor 8 personen:
- 150 gram sjalotjes (of eventueel uien)
- 1,4 liter heet water
- 700 gram aardappels
- 150 gram zoete aardappel
- 4 stengels selderij
- 1 pot witte bonen (ca 330 gram)
- 1 eetlepel tandoori kruiden
- 3 teentjes knoflook
- 1,5 theelepel gedroogde basilicum
- 150 gram shiitake paddestoelen
- 100 gram spinazie (of snijbiet)
- 1 blik van 310 gram bruine linzen (uitlekgewicht 265 gram)
- 15 gram verse dragon (of 1 theelepel gedroogde)
- zout en peper naar smaak
- 2 eetlepels olijfolie
Optioneel
- naan brood voor erbij
Tandoori soep met shiitake recept
Benodigde tijd: 1 uur.
Zo maak je de Tandoori soep
- Sjalotten en knoflook snijden
Schil de sjalotten en snij ze in halve ringen. Hak de knoflook fijn. Zet ze even samen apart.
- Aardappels, zoete aardappel en selderij snijden
Snij vervolgens de volgende ingrediënten en zet ook die samen klaar: Schil de aardappelen en snij ze in dobbelsteentjes. Schil ook de zoete aardappel en snij die in blokjes. Snij de selderij in stukjes.
- Witte bonen afspoelen
Laat de witte bonen uitlekken en spoel ze af.
- Sjalotten en knoflook bakken
Verhit de olijfolie in een grote soeppan. Bak daarin de sjalotten en de knoflook een minuut of 4.
- Aardappels, selderij, witte bonen, tandoori kruiden en basilicum toevoegen
Voeg het water, de gewone- en de zoete aardappels, de selderij, de helft van de witte bonen, de tandoori kruiden en de basilicum toe. Breng het geheel weer aan de kook.
- 20 minuten koken
Zet dan het vuur lager. Doe een deksel op de pan en laat het geheel een minuut of 20 koken, tot de aardappels zacht zijn geworden.
- Shiitake, linzen, spinazie en dragon klaarmaken
Snij intussen ook de volgende ingrediënten en zet ook die samen klaar maar doe ze nog niet in de pan: Maak de shiitake schoon, snij de uiteindes van de steeltjes en snij ze in plakjes. Laat de linzen uitlekken. Was de spinazie en snij hem grof. Hak de dragon fijn. Bewaar eventueel een klein beetje dragon als garnering.
- Soep pureren
Maak als de soep 20 minuten heeft gekookt, deze fijn met een staafmixer.
- Shiitake, spinazie, linzen, witte bonen en dragon toevoegen
Voeg daarna de shiitake, de spinazie, de bruine linzen, de rest van de witte bonen en de dragon toe. Doe de deksel weer op de pan en laat het geheel op laag vuur nog 15 minuten zachtjes koken.
- Op smaak maken
Voeg tot slot wat zout en peper naar smaak toe.
Serveer de soep bijvoorbeeld met het naan brood. Doe er als garnering een paar dragon blaadjes in.

Meer soeprecepten
Vind je de Tandoori soep met shiitake lekker? Ben je op zoek naar nog een soeprecept? Je vindt ze op de pagina met vegetarische soeprecepten.
[…] Tandoori soep met shiitake en spinazie […]