Ken je burrata? Deze romige soort mozzarella wordt bij deze toast met burrata, tomaat en pesto als een soort boter onder zelfgemaakte basilicum pesto en lekkere gegrilde cherry tomaatjes gebruikt. Een van de lekkerste dingen die we de laatste weken gegeten hebben vonden wij. Ik ben dus benieuwd wat jij ervan vindt.

Ik maakte deze toast ook een keer met wat restanten en pesto uit een potje. De supermarkt had namelijk geen basilicum plantje meer ☹️. Dat was dus veel minder lekker! Niet doen dus, gewoon zelf de pesto maken. Koop ook lekker rijpe cherrytomaten en een goed stevig meergranenbrood. Dan komt het zeker goed.

Burrata is een soort mozzarella bol, waarbij de binnenkant een soort room is. Ik kwam het een keer ergens tegen en ging op zoek naar iets leuks om ermee te maken. Ik vond de basis van dit recept op theliveinkitchen.com. Daar stond het als een eenvoudig diner. Ik vind het zelf meer een lunch, daarvoor is het perfect. Je moet het zeker proberen 😋.

Ingrediënten

Toast met burrata voor 3 personen:

  • 6 sneden meergranen (vloer)brood
  • olijfolie
  • 250 gram cherry tomaten, gehalveerd
  • 150 gram burrata
  • grof zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel chili vlokken
  • een paar blaadjes verse basilicum

Voor de basilicum pesto:

  • 50 gram basilicum (ongeveer 1 plantje uit de supermarkt)
  • 2 teentjes knoflook
  • circa 60 milliliter extra vergine olijfolie
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • grof zeezout
  • vers gemalen zwarte peper
  • 20 gram pijnboompitten

Toast met burrata, tomaat en pesto

In dit filmpje zie je hoe makkelijk je zelf deze lunch kan maken. Daaronder staat de hele beschrijving in tekst.

Toast met burrata maken

Eerst de Pesto

Rasp de parmezaanse kaas.

Snij de knoflook wat kleiner en vermaal ze dan met 1 theelepel grof zeezout in de vijzel, tot het een soort crème is geworden.

Bewaar een paar basilicumblaadjes om straks door de tomaten te mengen.

Snij de blaadjes van de basilicum plant in wat kleinere stukken. Vermaal ook de basilicum blaadjes met wat zeezout in de vijzel, totdat het groene sap uit de blaadjes komt.

Doe dan de pijnboompitten en wat vers gemalen zwarte peper bij de basilicum. Vermaal ook de pijnboompitten in de vijzel.

Voeg dan beetje bij beetje de parmezaanse kaas toe in de vijzel.

Tot slot meng je ook de olijfolie er beetje bij beetje bij. Stop als de pesto de juiste dikte heeft. De verse basilicum pesto is nu klaar.

Tomaten en toast

Halveer de boterhammen. Toast dan het brood 3-4 minuten, zodat het goed droog en krokant is.

Zet de grill aan, zodat hij alvast op kan warmen.

Snij de tomaatjes doormidden. Verspreid ze dan over de bodem van een ovenschotel. Sprenkel er wat olijfolie overheen. Voeg de chilivlokken toe en naar smaak nog wat zout en versgemalen zwarte peper. Schep het voorzichtig een beetje door elkaar.

Zet de ovenschotel onder de grill. Laat dan in circa 15 minuten de tomaten zacht en zoet worden.

Giet intussen het vocht van de burrata af. Scheur de bewaarde basilicum klein.

Haal de tomaten uit de grill. Schep er dan de pesto een beetje doorheen. Doe dan ook de klein gescheurde basilicumblaadjes bij de tomaten. Schep het geheel nogmaals wat door elkaar.

Serveren

Smeer burrata als een soort boter in een dikke laag op het getoaste brood. Schep er dan wat van het nog warme gegrilde tomaten met pesto-mengsel overheen. Meteen serveren.

Toast met burrata, tomaat en pesto recept vierkant

Meer recepten

Vind je deze toast met burrata lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere lekkere vegetarische broodjes op Eetman.nl. Kijk daarvoor op de pagina met aller recepten voor ontbijt en lunch.

Toast met burrata tomaat en pesto recept 2

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen