Home » Recepten » Snacks en gebak » Chocolade karamel taart

Goddelijk, heerlijk, mierzoet! Zomaar even wat beschrijvingen van deze Chocolade karamel taart. Het is dan ook een mix van twee heerlijke recepten. De luxe chocolade cake die we hier thuis heel vaak maken en de karamel die ik vond in het boek Vegan van Jean-Christian Jury.

Het hele recept lijkt misschien wat lang, maar het is makkelijk om te maken. Gewoon stap voor stap het recept volgen. De luxe chocolade cake komt bijvoorbeeld oorspronkelijk uit een kinderkookboek. De karamel is niet meer dan ingrediënten mengen, even doorkoken en klaar. Een kind kan de was doen.

Ingrediënten

Voor 1 taart:

  • 240 gram pure chocolade
  • 280 gram roomboter
    • Waarvan 175 gram op kamertemperatuur
  • 175 gram (lichte) basterdsuiker
  • 4 verse eieren
  • 90 gram bloem
  • 45 gram kristalsuiker
  • 40 milliliter melk
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 8 gram zakje vanillesuiker
  • mespuntje zout
  • 12 halve ongebrande walnoten

Ook nodig:

  • 2 siliconen taartvormen, of 1 en wat meer tijd

Chocolade karamel taart maken

In deze film zie je hoe je stap voor stap deze lekker zoete chocoladetaart maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Chocolade karamel taart recept

Benodigde tijd: 1 uur en 30 minuten.

Zo maak je deze taart:

  1. Vooraf: roomboter uit de koelkast halen

    Laat 175 gram roomboter op kamertemperatuur komen.

  2. Eieren scheiden

    Scheid van 4 eieren het eiwit van het eigeel. Let vooral goed op dat er geen eigeel bij het eiwit komt.

  3. Chocolade smelten

    Breek 175 gram pure chocola in stukken en doe deze in een kom. Zet de kom in een pannetje met zachtjes kokend water. Roer door de chocola, tot deze helemaal gesmolten is. Daarna van het vuur af halen.

  4. Roomboter, basterdsuiker en eigeel mengen

    Meng intussen 175 gram roomboter met 175 gram basterdsuiker. Meng het eigeel er beetje bij beetje bij.

  5. Gesmolten chocolade toevoegen

    Meng de gesmolten chocolade door het roomboter, basterdsuiker en ei mengsel.

  6. Eiwit kloppen

    Ontvet een kom en klop daarin het eiwit tot het zachte pieken vormt.

  7. Schep alles door elkaar

    Weeg 90 gram bloem af. Schep dan met een lepel voorzichtig om en om beetjes eiwit en bloem door het chocolade mengsel, tot de bloem en het eiwit op is.

  8. Oven voorverwarmen

    Verwarm de oven voor naar 175 graden.

  9. Vormen invetten

    Vet twee even grote taartvormen in. Als je er geen twee hebt, of een kleine oven, zul je straks gewoon 2x achter elkaar een chocoladecake moeten bakken.

  10. Chocoladecakes bakken

    Verdeel het cake mengsel nu over de twee taartvormen. Bak de chocoladecakes in ongeveer 20 minuten op 175 graden (tot ze in het midden stevig aanvoelen).

  11. Af laten koelen

    Laat de chocoladecakes in de vorm afkoelen. Haal ze daarna uit de vorm door er een plat bord op te leggen. Draai de taart om en verwijder dan voorzichtig de vorm.

  12. Melk met suiker koken

    Breng al roerend 40 milliliter melk en 45 gram kristalsuiker in een pan aan de kook. Laat het 5 minuten doorkoken, blijf roeren.

  13. Chocolade creme maken en op de taart smeren

    Haal de pan van het vuur en roer er 65 gram chocolade bij, tot de chocolade gesmolten is. Roer er daarna ook 25 gram boter bij, tot ook die gesmolten is. Smeer dan de chocolade creme op één van de cakes. Leg de tweede cake daar bovenop.

  14. Karamel maken

    Verhit voor de karamel 3 eetlepels ahornsiroop, een zakje vanillesuiker, 80 gram roomboter, en een mespuntje zout in een steelpan. Blijf het circa 4 minuten goed roeren, tot de karamel pruttelt wat dikker wordt.

  15. De taart afmaken

    Smeer de karamel op de bovenkant van de taart. Leg daar tenslotte 12 walnoten bovenop.

Chocolade karamel taart

Tips voor dit recept

Nog even een paar tips voor het maken van deze taart:

  • Je hebt voor een deel roomboter op kamertemperatuur nodig. Ben je dat even vergeten? Zet de nog koude boter dan 30 seconden in de magnetron.
  • Gebruik verse eieren. Ten eerste kan je daarmee makkelijker het eiwit en het eigeel scheiden. Ook het opkloppen van het eiwit gaat er beter mee.
  • Gebruik citroensap op de kom en de mixers vetvrij te maken. Doe een scheut citroensap op wat keukenpapier en veeg ermee het oppervlak. Ook dit gaat je helpen om de eiwitten goed op te kunnen kloppen.

Meer recepten

Vind je de Chocolade karamel taart lekker? Zoek je nog meer lekkere vegetarische recepten? Kijk dan ook eens op de pagina met snacks en gebak.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen