Home » Nieuws » Forged handgemaakte messen

Goede ingrediënten, met aandacht het eten bereiden en een lekker recept. Dat is natuurlijk de basis van een heerlijke maaltijd. Maar wat ook helpt is plezier in het koken en mooie spullen. En boys will be boys: ik word dan ook gewoon heel blij van de mooie Forged handgemaakte messen. Lees maar verder, dan begrijp je wel waarom.

Ben je een beetje kookfan, dan weet je dat het heerlijk is als je goede kookspullen in huis hebt. Goede scherpe messen, die lekker in de hand liggen zijn dan misschien wel het meest belangrijk.

Mijn huisgenoten verbazen zich er soms over hoe obsessief ik mijn koksmes bijna na elk gebruik wel even langs de messenslijper haal. Zeker met vegetarisch koken moet er nu eenmaal heel veel gesneden worden.

Forged handgemaakte messen

Sinds 2015 worden de Forged messen gemaakt. In een kleine werkplaats gebruiken ze extreem hard Japans staal om unieke messen te maken. Wat ze zo bijzonder maakt is dat ze handmatig gesmeed, gevormd, gehard, geslepen, gepolijst en gewassen worden.

In de messen zie je letterlijk de hamerslag van de maker. Daardoor is geen mes hetzelfde. In het filmpje hieronder zie je hoe mooi dat in zijn werk gaat. Ik zag het en was meteen verkocht!

Forged messen met 10% korting

Ik schreef dit artikel in samenwerking met Kamado Express. Daar kan je ook deze stoere Forged messen kopen. Ik heb goed nieuws voor je, want je kan ze met 10% korting bestellen. Gebruik daarvoor de code FORGED10 bij je bestelling.

Op Kamado Express vind je verder ook alles voor de kamado barbecue, zoals buitenkeukens, vuurtafels, rubs, sauzen, houtskool, rookhout en nog veel meer.

Wat voor mes wil je?

Weet je nog niet wat voor mes je nodig hebt? Ik ga je helpen. Er bestaan verschillende soorten messen. Welke voor jou het handigst is hangt af van wat je gaat bereiden en je eigen voorkeur. Mijn favoriet is het grote koksmes. Ik verbaas me er altijd over hoe makkelijk je daarmee ook de kleinste dingen kan snijden. Forged kent onder andere de volgende soorten:

  • Koksmes – deze grote messen kan je voor van alles gebruiken, groente, kruiden, vlees en vis.
  • Santoku – de Japanse versie van het koksmes, voor het maken van bijvoorbeeld plakjes, blokjes, fijnsnijden van kruiden.
  • Hakbijl – dit grote mes is bedoeld voor het flinterdun snijden van groenten en kruiden.
  • Universeel mes – een wat kleinere versie van het koksmes voor het precisiewerk

Vooral voor vlees:

  • Steakmes – scherpe messen voor het snijden van vlees
  • Slagersmes – voor het snijden van grote stukken vlees
  • Uitbeen mes – waarmee je vlees van het bot haalt
  • Vleesmes – voor het in plakken snijden van vlees

Geen mes, maar zeker ook erg handig is een aanzetstaal. Je slijpt er de messen niet mee, maar zet de bramen op het snijvlak de goede kant op. Daarmee blijft het vlijmscherp.

Forged handgemaakte messen vierkant
Forged handgemaakte messen

Barbecue recepten en tips

Heb jij na het lezen ook al zin om te barbecueën? Wist je dat je de barbecue het hele jaar door kan gebruiken. Ook in de winter maak je er de lekkerste gerechten mee, als je maar zorgt dat je een beetje beschut staat. Op Eetman vind je nog meer tips voor een geslaagde barbecue.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen