Het gebeurt niet elke dag dat ik een vegetarisch recept krijg van een echte kok. Maar deze keer dus wel. Deze Risotto met paddestoelen, truffeltapenade en rucolasalade was echt heel erg lekker. Een restaurant waardig!

Een recept van iemand die het gerecht al heel vaak heeft gemaakt heeft ook zo zijn nadelen. Ik ontving twee foto’s van handgeschreven briefjes met instructies om voor 20 man risotto met paddestoelen en truffeltapenade te maken. De instructies allemaal kort en cryptisch: sjalotten aanzetten, spatelen, en natuurlijk: het is klaar als je ziet dat het klaar is. Genoeg voor een pro, maar niet voor iemand die nooit risotto maakt. Het heeft heel wat Whatsappjes gekost voor het duidelijk was (dus Monica, bedankt voor het recept en je geduld met de uitleg).

Schrik trouwens niet van de prijs van de ingrediënten. Voor een klein flesje truffelolie ben je een tientje kwijt en de truffeltapenade en paddestoelenmix zijn ook niet echt gratis. Maar het resultaat was daardoor wel erg lekker.

Ik maakte de risotto twee keer; de tweede keer met wat minder mascarpone en parmezaanse kaas. Dat vond ik iets lekkerder. De foto is ook van de tweede keer: met bladsla in plaats van rucola. Dat vond ik dan weer minder lekker, dus in het recept hieronder staat de ruccola.

Al met al is het recept dus een beetje een mix van het recept dat ik ontving, wat instructies vanaf Internet en wat experimenteren. Precies zoals het hoort.

Risotto met paddestoelen, truffeltapenade en salade recept

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de paddestoelen risotto

  • 2 sjalotten
  • 100 ml. droge witte wijn
  • 1 liter paddestoelen bouillon
  • 100 gram parmezaanse kaas
  • 20 ml truffel olie
  • 125 gram mascarpone
  • 1 theelepel Japanse rijstazijn
  • 300 gram risotto rijst
  • 70 gram truffel tapenade
  • Peper en zout naar smaak
  • 300 gram paddestoelenmix
  • 2 eetlepels truffelolie om in te bakken

Voor de salade

  • 80 gram rucolasalade
  • handje pijnboompitten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel truffelolie
  • 1 theelepel rijstazijn
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 theelepel honing

Risotto met paddestoelen, truffeltapenade en salade bereiden

De salade bereiden:

Rooster de pijnboompitten in een pannetje zonder olie tot ze bruin beginnen te worden. Haal de pan dan snel van het vuur.

Klop de olijfolie, de truffelolie, de rijstazijn, de honing en de mosterd tot een dressing. Schep dan de rucolasalade, de dressing en de pijnboompitten door elkaar.

De risotto bereiden:

Rasp de Parmezaanse kaas fijn.

Versnipper de sjalotten.

Borstel de paddestoelen schoon en snij ze in plakjes.

Doe 20 ml truffelolie (dat is iets meer dan 1 eetlepel) in een grote hapjespan op middelhoog vuur. Bak daarin de gesnipperde sjalot heel licht in een minuut of 3.

Zet het vuur iets hoger, en voeg de risotto rijst toe. Bak de risotto rijst een minuut mee. Zodat dat de rijst de olie een beetje kan opnemen.

Voeg de witte wijn toe. Blijf de risotto roeren tot de wijn verdampt is.

Voeg dan telkens een scheut warme bouillon toe en blijf roeren tot de bouillon is opgenomen. Herhaal dit tot de risotto rijst gaar is (dat is na ongeveer 18 minuten, als de rijst helemaal zacht geworden is).

Als het klaar is de parmezaanse kaas toevoegen en er doorheen scheppen.

Schep daarna ook de mascarpone, de truffel tapenade en de rijstazijn er doorheen.

Breng de risotto op smaak met peper en zout

Verhit tijdens het toevoegen van de bouillon aan van de risotto nog 2 eetlepels truffelolie in een koekenpan en bak de paddestoelenmix in 8 minuten op middelhoog vuur goudbruin.

Serveren:

Leg aan de buitenkant van het bord de salade en daarbinnen de risotto. Maak een beetje een kuiltje in het midden van de risotto en schep daarin de gebakken paddestoelenmix.

Meer hoofdgerechten

Vond je de Risotto met paddestoelen, truffeltapenade en rucolasalade lekker? Zoek je nog meer lekkere Italiaanse recepten? Je vind ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten.

(Visited 1 times, 1 visits today)