Home » Nieuws » Zo worden jouw vegaburgers gemaakt

Vegetarische producten liggen steeds vaker in de schappen bij jou in de supermarkt. Tegenwoordig zijn vegetarische producten net zo lekker en haast niet te onderscheiden van echt vlees.

Alternatieve vleesvervangers worden al jarenlang geproduceerd in Nederland. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe fabriek met geautomatiseerde productielijn in Zoeterwoude-Rijndijk, die produceert voor Beyond Meat. Maar wat zijn nu de verschillen tussen productie van vleeswaren en producten op vegetarische basis? In dit artikel lees je meer over de soorten machines die gebruikt worden en het verschil tussen vega en vlees productie.

Zo worden jouw vegaburgers gemaakt

Kijk jij ook graag naar tv-programma’s zoals “Snackmasters”? Ik vind dat altijd extreem interessant. Vooral om te zien hoe voor de levensmiddelen uit de supermarkt vaak eigenlijk gewoon gekookt wordt. Maar dan wel met reusachtige pannen, mixers, ovens, enzovoort. Hieronder leest je hoe dat ‘koken in het groot’ werkt bij het maken van vegaburgers.

Vacuümmenger

Het productieproces begint bij het mengen van alle ingrediënten. Dit gebeurt met een Vacuümmenger. De menger mengt in korte tijd de ingrediënten tot een deeg. Behalve kneden kunnen vacuümmengers het deeg ook koken of zelfs koelen.

Het Vacuümproces heeft meerdere voordelen. Als eerste is dat de ingrediënten beter door elkaar gemengd worden wat bevorderlijk is voor de smaak van het eindproduct. Ten tweede is een voordeel dat er geen lucht bij de ingrediënten kan komen. Dit zorgt voor een langere vers- en houdbaarheidsdatum.

Vacuüm schotelcutter

De schotelcutter is de volgende machine waar het vegetarische deeg doorheen gaat. De schotelcutter mengt of snijdt het deeg nog fijner dan bij het mengen. Wederom geheel vacuüm voor maximale houdbaarheid. De schotelcutter kan het deeg koelen of verwarmen tijdens het productieproces. Bij bepaalde receptuur is het nodig om het deeg te koelen, bij andere om het deeg warm te houden.

Een nog niet eerder genoemd voordeel is dat vacuüm mengen of snijden tijdsbesparend is. De ingrediënten moeten vaak gehydrateerd zijn om verder bewerkt te kunnen worden. Vacuüm zorgt ervoor dat de ingrediënten sneller drogen.

Lengteportioneerapparaat

Het lengteportioneerapparaat wordt enkel gebruikt voor vegetarische worsten. De machine vult kunstdarmen met vega deeg voor de worsten. De kunstdarm bestaat uiteraard uit vega vriendelijke ingrediënten die eetbaar zijn.

Extruder

De extruder is de laatste stap van de vega burger. De ingrediënten zijn gemengd in de vacuümmenger en fijn gemaakt in de vacuüm schotelcutter. Als laatste word het deegmengsel gevormd in de gewenste vorm. Het deeg gaat als een lange sliert door de extruder en komt er uit in perfecte burgervorm.

Het verschil tussen vega en vleesmachines

In principe zijn de machines die gebruikt worden voor vegetarische productie en vlees hetzelfde. In beide gevallen gaat het om het mengen van ingrediënten, Fijn maken en vormen van het deeg. 

Het enige verschil is dat deeg voor vega producten stijver is en minder makkelijk te mengen en te snijden is. Dat betekent dat de producten wel met dezelfde machines kunnen worden gemaakt, maar met meer power. Een aandrijving met extra vermogen is nodig om vega producten te kunnen produceren.

Automatisering vega productielijn

Wat alle machines gemeen hebben in geval van industriële productie is automatisering.

Een geautomatiseerd productieproces zorgt voor minder kans op fouten en ongelukken. Door automatisering is er tegenwoordig ook een stuk minder personeel nodig in fabrieken.

Een ander voordeel van een geautomatiseerd proces is kwaliteit. De productielijnen produceren op consistente wijze volgens ingesteld recept. Waardoor de kwaliteit en smaak van het eindproduct altijd hetzelfde is.

Zo worden jouw vegaburgers gemaakt - hamburger 800x800
Vegaburger

Zelf vegaburgers maken?

Zo worden jouw vegaburgers dus in de fabriek gemaakt. Heb je wat meer tijd en wil je een keer zelf vegaburgers maken? Kijk dan eens bij de recepten op Eetman.nl. Bijvoorbeeld de Portobello hamburgers, de grote favoriet hier in huis.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen