Home » Recepten » Bier Butler app Bier en Spijs cursus

Ken je de Bier Butler app? Deze app voor iOs helpt je om lekkere combinaties tussen bier en eten te vinden. Kort geleden is er een Bier en Spijs cursus aan toegevoegd. Reden genoeg om de app en de cursus eens te reviewen.

Toen ik werd gevraagd om de nieuwe Bier & Spijs cursus een keer te volgen, was ik meteen enthousiast. Op Eetman staan namelijk heel veel recepten, maar ook veel reviews van lekkere speciaalbieren. Leuk om te leren hoe ik die twee hobby’s nog beter kan combineren. Bier en eten passen namelijk heel goed bij elkaar, maar je kan ook verkeerde combinaties maken.

Bier Butler app

De Bier Butler is een gratis app van De Nederlandse Brouwers. De app heeft een aantal functies om lekkere combinaties te maken van bier en eten. Experts noemen dat ‘pairen’. De app helpt je bijvoorbeeld bij het vinden van een bier, bij een bepaald gerecht dat je wilt gaan maken. Of andersom, om op basis van een bier een bijpassend gerecht zoeken. In de app staan ook een flink aantal bieren compleet met bijpassend recept. Dan kan het helemaal niet meer mis gaan. Tenzij je niet kan koken natuurlijk 😀.

Hoewel het mij vooral om de bier en spijs cursus ging, probeerde ik dit stuk van de app ook uit. In de praktijk kent de app natuurlijk niet alle recepten en ook niet alle bieren. Er bestaan zoveel bieren en gerechten dat dit ook onmogelijk zou zijn. Desondanks kon ik meestal wel een recept vinden met een vergelijkbaar hoofdingrediënt of een bier met een vergelijkbare intensiteit. Zo kwam ik dus toch tot goede combinaties.

Ik gebruikte de Bier Butler bijvoorbeeld terwijl ik in de supermarkt stond, om lekkere bieren bij de Old Amsterdam en roquefort van de foto hieronder uit te zoeken. Het exacte bier en de exacte kaas stonden weliswaar niet is de app, maar de Bier Butler gaf toch genoeg inspiratie om een paar vergelijkbaar stevige bieren uit te zoeken. Zo werd het toch een een gezellige avond bier en kaas proeven.

Bier Butler app Bier en Spijs cursus 2

Bier en Spijs cursus

Misschien dacht je net wel, wat bedoelt Joost eigenlijk met ‘een bier met een vergelijkbare intensiteit’? Nou dat was gewoon alvast een mooi bruggetje naar de Bier & Spijs cursus die nu dus in de app zit. De cursus is samen met de bierexperts van Bierista gemaakt en helemaal gericht op het zelf leren maken van goede combinaties van gerechten en bieren. Een mooie aanvulling op de andere functies van de app.

De cursus volg je gewoon op je telefoon of tablet. Ik gebruikte mijn iPhone en dat werkte prima. Elk onderdeel is een afwisseling van korte stukjes tekst en filmpjes met uitleg van bierexperts Arvid Bergström en Alain Schepers. Veel aandacht wordt besteed aan de verschillende bierstijlen en de soorten eten die daarbij passen.

Belangrijk is natuurlijk een uitleg hoe je goed moet proeven. Met name dus ook hoe je bier in combinatie met eten proeft. Ergens in de cursus krijg je natuurlijk een uitleg van het begrip ‘intensiteit’. Een van de handigste houvasten in het food pairen als je het mij vraagt. Die ga ik zeker onthouden.

De hele cursus duurt een paar uur. Je kan hem ook gerust in kortere stukjes opdelen. Ik deed de cursus in blokjes van een half uur per keer. Aan het einde van de cursus volgen 10 multiple choice vragen. Als je goed hebt opgelet, dan zal je het goed te doen vinden. Als beloning krijg je een mooi Bier Butler certificaat in je mailbox 🥇.

Bier Butler cursus Bier & Spijs certificaat

Een leuke cursus

De bier en spijs cursus is volgens mij een mooie toevoeging aan de Bier Butler app. Voor de beginner om te leren herkennen welke bierstijlen bestaan en hoe je, door goed te proeven, kan gaan experimenteren met combinaties van bier en eten. Door de afwisseling van tekst en filmpjes met voorbeelden weet je echt meer dan toen je aan de cursus begon. Voor ervaren bierkenners is het een leuke korte opfriscursus.

De app als geheel is handig als je snel even wilt checken of een bepaalde combinatie tussen bier en eten waarschijnlijk bij elkaar gaat passen. Of gewoon als inspiratie voor een kant en klare match. En dat gewoon gratis en voor niks op je telefoon, dus ik zeg: gewoon downloaden: iOs.

Bier Butler app Bier en Spijs cursus

Meer over bier

Heb je de Bier Butler app Bier en Spijs cursus gedaan en ben je nu op zoek naar lekkere bieren om mee te gaan pairen? Dan heb ik goed nieuws, want op Eetman staan regelmatig lekkere biertests. Bijvoorbeeld deze:

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen