Home » Recepten » Soeprecepten » Tomatensoep met prei

Met dit recept maak je eenvoudig en snel een lekkere tomatensoep met prei. Op deze manier zet je in een half uur verse tomatensoep op tafel.

Bij verjaardagen hier in huis maken we regelmatig enorme pannen tomatensoep met prei. Bijna iedereen eet graag tomatensoep, dus dat is een van de redenen. Maar deze tomatensoep met prei is ook eenvoudig en snel te maken. Niet onbelangrijk op zo’n drukke dag. Om de soep te maken moet je rekenen op een minuut of 15 werk en dan 15 minuten op het vuur. Dus na 30 minuten kan je al aan tafel.

Het recept hieronder is voor 8 borden, maar we maken ook vaak vier keer zoveel. Wat over is gaat de vriezer in. Dat komt dan weer mooi van pas op een drukke doordeweekse dag.

Goedkope soep

Wat ik bijzonder vind aan deze soep, is dat je maar zo weinig ingrediënten nodig hebt. Het zijn ook simpele ingrediënten. Je kan ze overal voor een prikkie kopen. Ik heb het een keer bij elkaar opgeteld en kwam op € 2,10 voor 8 borden uit. Een echt budget recept dus.

Ingrediënten

Voor 8 borden tomatensoep:

 • 1 prei
 • 280 gram tomatenpuree (2 grote blikjes)
 • 20 gram roomboter
 • 20 gram bloem
 • 3 groentebouillon blokjes
 • 25 gram vermicelli
 • snufje zout
 • versgemalen zwarte peper

Optioneel

 • scheutje room

Tomatensoep met prei recept

In deze video zie je hoe je de tomatensoep maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Tomatensoep met prei maken

Benodigde tijd: 30 minuten

Zo maak je tomatensoep met prei:

 1. Water koken

  Breng 1,5 liter water aan de kook in de waterkoker. Ga intussen verder met de volgende stap.

 2. Prei snijden

  Snij de lelijke uiteinden van 1 prei af. Snij daarna de prei over de lengte doormidden. Was het zand er goed uit. Snij de prei dan in halve ringen.

 3. Roomboter en bloem mengen

  Smelt 20 gram roomboter in een grote pan. Voeg dan 20 gram bloem toe en meng die met de gesmolten boter.

 4. Kokend water en bouillonblokjes erbij

  Roer eerst een paar keer een klein beetje van het kokende water door de boter en de bloem heen. Zorg telkens dat er geen klontjes meer zijn. Als ongeveer een vijfde deel van het water erin zit, dan voeg je de rest van het water toe. Laat tenslotte 3 groentebouillon blokjes erin oplossen.

 5. Tomatenpuree erbij

  Roer dan 280 gram tomatenpuree door de groentebouillon.

 6. Prei en vermicelli toevoegen

  Als alles weer kookt, dan voeg je de prei en 25 gram vermicelli toe. Doe de deksel op de pan en laat de tomatensoep met prei 15 minuten koken. Roer de soep tussendoor af en toe even.

 7. Op smaak maken

  Breng tenslotte de tomatensoep op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Eventueel kan je vlak voor het opdienen nog een scheutje room door de tomatensoep roeren.

Tomatensoep met prei recept feb 2021 800x800
Tomatensoep met prei

Meer recepten

Vind je de tomatensoep met prei lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere soeprecepten op op eetman.nl zoals tomatensoep met pesto en mascarpone en tomaten crème soep. Of kijk eens op de verzamelpagina met alle vegetarische soeprecepten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen